Foto: Teija Gärtner

Vilka fantastiska dagar det blev, allting stämde: Vädret var perfekt, banarbetare hade skapat en fantastisk bana och alla funktionärer var taggade. Starters presenterade varje spelare på 1:a tee, unga välklädda caddies som bar klubbor och välljudande trumpetfanfarer vid prisutdelningen. Den månghövdade publiken var glad, nyfiken och applåderade uppskattande. Allt detta tillsammans höjde kvaliteten på arrangemanget och skapade ett mycket positivt och fantastiskt intryck av Flommen för alla våra gäster att ta med sig hem. Förhoppningsvis sprids nu små berättelser och minnen om de underbara dagarna på Flommens klassiska linksbana som ringarna på vattnet ut i hela golf-Sverige och bidrar till många nyfikna greenfeegäster under kommande år.

Tack alla Flommare som medverkade under helgen både spelare, funktionärer och framförallt publiken som kom och satte ”pricken av i” med sitt intresse. Tack även de fotografer som förevigade evenemanget – njut av deras foton både på Flommens facebook och på hickorymästerskapets egen hemsida flommensgk.se/shm2015/foto. Passa samtidigt på att titta på den unika och härliga flygfilmen över Flommen som finns i inlägget ”Lite grann från ovan…”

/Ann-Charlotte Malmros

Summering av mästerskapshelgen och vinnarna

Totalt deltog 125 hickoryentusiaster vilket befäste SHM’s rykte som världens största hickorytävling sett till antalet spelare. Svenska Hickorymästerskapet arrangeras av Svenska Golfhistoriska Sällskapet tillsammans med olika golfklubbar i Sverige som anmäler sitt intresse att stå som värdar för evenemanget. Redan 2011 ansökte Flommen om värdskapet för år 2015, samma år som vi firar vår 80-års-instiftelse.

Christina Elmér, Magnus Sunesson och Martin Mueller heter 2015 års svenska hickorymästare. De segrade i respektive dam-, herr- och seniorklassen när det 18:e Svenska Hickorymästerskapet.

Foto: Teija Gärtner

Flommens Golfklubbs 15-faldiga klubbmästarinna Christina Elmér kan nu också titulera sig svensk mästarinna. Efter 79 slag på lördagen ledde hon damklassen med ett slag. I början på andra ronden växte hennes ledning, men Eva Adermark, Västerås GK, som vann SHM 2013 och 2014, jagade intensivt och började ta in slag för slag. Efter 15:e var Eva i ensam ledning, men när Christina sänkte en 25-metersputt för birdie på 17:e var de lika. Båda gjorde par på sista hålet och slutade på 158 slag. Särspel följde på Flommens korta men nerviga 1:a över vatten. Christina gjorde en säker par medan Eva Adermark missade sin parputt. Saken var klar. Hemmafavoriten Christina Elmér hyllades hjärtligt av den stora publiken under prisutdelningen. Samtidigt var det tredje gången i rad som Eva Adermark gick till särspel i SHM!Hon vann de två första men nu blev alltså Christina för svår. Frida Rydberg, Upsala GK, blev trea med 159 slag. Det är alltid riktigt tajt i damklassen.

Foto: Teija Gärtner

Herrklassen blev i första hand en batalj mellan två välkända Magnus. Med en 76:a tog Magnus Persson Atlevi ledningen på lördagen med ett koppel av spelare strax bakom. Som svensk hickorymästare 2012 och 2013 var han nu favorit i söndagens ledarboll. Men i bollen framför gick en allt hetare Magnus Sunesson som med en birdie på 16:e plötsligt var i delad ledning. Två avslutande par gav honom 72 för dagen, 151 totalt. Det räckte till seger sedan Persson Atlevi missat par på 17:e och 18:e. ”En fantastisk känsla att åter få stå som vinnare här på Flommen.

Senast det hände var 1982 när jag vann Grundig Satellit Cup som då var en av landets stortävlingar”, sa en nöjd Magnus Sunesson i sitt vinnartal under prisutdelningen. ”Även den gången hade jag lyckan att hålla min kompis Magnus Persson precis bakom mig. Två slag skilde även då.” I början av 80-talet var de bägge tonåringarna (som då var klubbkamrater på Landskrona GK) två av landets största talanger. Efter sina karriärer som proffs ute på Europatouren plockar de nu gärna fram sina hickoryklubbor och går ut som distingerade gentlemän iförda knickers, slips och klassisk keps. Bronset i herrklassen gick till unge Emil Norelius från Wattholma GK i Uppsala som också fick priset som ”Best Amateur”.

Bland seniors (65+), som spelade 18 hål, segrade Martin Mueller, Växjö GK, 83 slag, före Chris Homer och Johan Lindeberg.

Foto: AC Malmros

Foto: Teija Gärtner

Svenska Hickorykannan, som spelas med handicap, vanns av Johannes Karsberg, Båstad GK. David Kirkham tilldelades Atmosfärpriset för sin iögonfallande hickoryelegans, Christina Elmér fick Scott Patrick’s Prize för sin mirakulösa räddning ur ett nästan hopplöst bunkerläge på 9:e och engelsmannen Chris Homer fick Instiftarnas pris för sin obändiga lojalitet och entusiasm; han deltog i SHM för trettonde gången!

Svenska Hickorykannan, som spelas med handicap, vanns av Johannes Karsberg, Båstad GK. David Kirkham tilldelades Atmosfärpriset för sin iögonfallande hickoryelegans, Christina Elmér fick Scott Patrick’s Prize för sin mirakulösa räddning ur ett nästan hopplöst bunkerläge på 9:e och engelsmannen Chris Homer fick Instiftarnas pris för sin obändiga lojalitet och entusiasm; han deltog i SHM för trettonde gången!

Det 19:e Svenska Hickorymästerskapet spelas på Borås Golfklubb den 6-7 augusti 2016.

/ Georg Kittel