Flommens Golfklubb – en klubb med tradition

2015 firade Flommens Golfklubb 80 år, endast 18 klubbar i landet är äldre. Det var den 18 januari 1935 som 18 unga män träffades i Falsterbo skolhus för att förverkliga en gemensam dröm: att bilda en egen golfklubb och få spela en egen bana. De kände redan till spelet. Sedan barnsben hade de gått caddie på Falsterbobanan och lärt sig allt om svingen, reglerna och etiketten. Men till skillnad från de välbärgade medlemmarna på Falsterbo Golfklubb kom de från enkla förhållanden. De var jordbrukare, fiskare och hantverkare i lilla Falsterbo med sina 400 invånare. Deras första golfklubbor var i bästa fall begagnade hickoryklubbor som de fått ärva av sina tidigare ”arbetsgivare”. Men ack, vilka duktiga spelare de blev!

I mer än åtta decennier har det spelats golf på Falsterbos utmarker längs Flommen. På denna smala remsa av sandiga strandängar, mellan klitterna mot Öresund och banvallen för Malmö-Falsterbotåget, höll många av de golfbitna ungdomarna till långt innan någon klubb bildades. Så småningom fick de också tillstånd att i organiserad form ”idka golfspel å området mellan sopbroarna”.

Från de första 9 hålen 1935 har banan byggts ut i etapper. 1966 stod 18 hål klara efter ritningar av Stig Kristersson (på bilen till höger) och Stig Bergendorff, båda medlemmar i klubben. Sedan dess har banan ständigt förädlats till dagens fina skapelse och upplevelse.

Flertalet klubbmedlemmar samlade framför klubbhuset i början av 1940-talet.

Caddie-tävlingen 1931 på FGK.

Puttning på dåvarande 6:e (i närheten av damtee på dagens 12:e). Paul Jonssson, Stig Kristersson, Hugo Helgeman

En bana med sting

Flommen är en utmanande linksbana. Tuff, särskilt när det blåser, vilket det nästan alltid gör. Dessutom är vatten i spel på samtliga hål – så låga raka slag vinner i längden på denna flacka bana i sitt vackra öppna landskap. På praktiskt taget varje ranglista över Sveriges bästa golfbanor har Flommen haft en framskjuten plats, bland de 25-35 främsta. Senast i Golf Digest (december 2014) rankades Flommen som nr 28 bland Sveriges ca 500 golfbanor.

Många internationella toppspelare har tävlat på Flommen. Vid PLM Open 1988 (deltävling på Europatouren) vann nyzeeländaren Frank Nobilo sin första ET-titel och den blivande världsettan Vijay Singh gjorde ET-debut.
I startfältet fanns en rad andra spelare med växande internationell stjärnglans från bl a Ryder Cup – Colin Montgomerie, Jesper Parnevik, Constantin Rocca m fl. ”Sveriges bästa bana”, tyckte Anders Forsbrand.

Foto: Anders Bergman

16:e green under PLM Open 1988

Flommens naturreservat

Är ett säreget komplex av revlar, laguner, havsvikar och strandängar som ligger längs stranden väster om Falsterbo och har kallats Flommen sedan lång tid tillbaka. Det är en viktig rastplats för fåglar, här häckar bl a vadare såsom rödbena, strandskata och skärfläcka.Den sällsynta blå svärdsliljan finns inom reservatet, här finns också ett av landets största bestånd av grönfläckig padda samt strandpadda och sandödla. Reservatet bildades 1981.

Strandskata. Foto: Erik Ohlsson

Foto: Erik Ohlsson