Profilerna på Flommen

Stig Kristersson, en av Flommens Golfklubbs stora profiler, har avlidit, 96 år gammal. Stig var medlem i vår klubb i mer än åttio år.

Stig tillhörde en äkta Falsterbosläkt; Kristerssons hade bott och verkat i Falsterbo i minst fem generationer före honom. Han föddes 1922 och i likhet med många andra bofasta barn och ungdomar på 1920- och 30-talet kom han tidigt i kontakt med golfen genom att ”bära” på Falsterbo Golfklubb. På det inramade fotot från caddietävlingen 1931 (som hänger i vårt klubbhus) återfinns den 9-årige Stig som en av de yngsta deltagarna.

1935 bildades Flommens Golfklubb under namnet Falsterbo Golfsällskap och Stig ska ha blivit medlem redan som ung tonåring. Han förblev klubben trogen livet ut. 1948 – 1965 satt han i styrelsen, de sista tolv åren som sekreterare. Tillsammans med sin namne och klubbkamrat Stig Bergendorff är han mannen bakom vår 18-hålsbana. Banan byggdes ut i etapper i början av 1960-talet och stod klar 1966. Som vi alla vet har den lovprisats många gånger: en unik linksbana rik på vatten, vind och naturlig skönhet.

Stig var en av de många unga Flommenspelare som nådde elitnivå på 1940-, 50- och 60-talet. Han vann KM 1955 och 1960, deltog flera gånger i SM (sista gången 1967 på Kungsmarken) och nationella 72-hålstävlingar. Och givetvis i många prestigefulla klubbmatcher mot grannarna Falsterbo, Ljunghusen och Lunds Akademiska.

Stig var också en flitig amatörfotograf som med sin kamera fångade såväl spelet på banan som livet i klubbhuset. Det är tack vare Stig som det finns så mycket värdefull bilddokumentation från Flommens Golfklubbs tidiga år. På 1990-talet ledde han en Arkivkommitté som såg till att alla gamla foton hamnade i album med förklarande texter så att alla nytillkomna flommare ska kunna få en insikt i klubbens historia (de många albumen står prydligt uppradade i bokhyllan på andra våningen i klubbhuset).

I samband med Flommens Golfklubbs 50-årsfirande 1985 utsågs Stig Kristersson till hedersmedlem. Han fortsatte med sin favoritsport upp i hög ålder, ända till hans försvagade syn satte stopp för allt golfspel för cirka tio år sedan.

Stig var en utomordentligt sympatisk människa. En stillsam, vänlig person med ett stort intresse för allt som rörde vår klubb. Han var en av Flommens Golfklubbs allra finaste representanter. Vi har honom att tacka för mycket.

Stig efterlämnar hustru Sonja och sönerna Hans och Erik med familjer.

2018-10-01
Georg Kittel

Stig Kristersson, denna gång framför istället för bakom sin kamera, på dåvarande 6:e hålet i slutet av 1940-talet.

Åke Bergkvist in memoriam

Åke Bergkvist, en av Flommens Golfklubbs största profiler, har avlidit, 90 år gammal.

Åke var ”urflommare”. En av de sista ur den legendariska generationen golfspelare från vår klubb som lärde ”övriga Sverige” att spela golf. Åke blev kanske den störste av dem alla.

Åke Bergkvist föddes den 11 juli 1925 i Falsterbo där han också växte upp. Som åttaåring började han gå caddie på Falsterbo Golfklubb. Han blev biten och började själv spela golf på nybildade Flommens Golfklubb med sin enda klubba, en avsågad mashie med hickoryskaft. Med den lärde han sig alla slags slag. Han försökte härma de duktigaste spelarna på Falsterbo. Svenska mästarna Carl Rydbeck och Stig Boström var hans främsta förebilder. Åke tog inte en enda golflektion någonsin. Han var totalt självlärd.

Efter avslutad skolgång började Åke arbeta som snickare i sin fars byggfirma. Men i början av 50-talet var det byggstopp i Skanör-Falsterbo på grund av olösta problem med vatten och avlopp. Då fick Åke syn på en annons i Sydsvenskan: ”Golfklubb i Mellansverige söker instruktör”. Flera av hans klubbkamrater på Flommen hade blivit golftränare, så den annars så försiktige Åke tog mod till sig och sökte jobbet.

Tjugosju år gammal flyttade nygifte Åke Bergkvist till Norrköping med sin hustru Maj-Britt. Där inledde han en lång karriär som framgångsrik och uppskattad golfinstruktör: Norrköpings GK 1952-1962, Södertälje GK 1962-1973 och Drottningholms GK 1974-1985. I mer än tre decennier lärde han ut spelets idé och grunder till tusentals tacksamma elever när golfen alltjämt var en liten sport i vårt land. Som instruktör var Åke lugn, lågmäld, tålmodig.

Samtidigt var han en av Sveriges främsta professionella golfspelare. Hela femton gånger mellan 1957 och 1976 representerade han Sverige i World Cup, golfens inofficiella VM för proffs. Sverige har vunnit två gånger, senast 2008 med Henrik Stenson och Robert Karlsson, men ingen svensk har deltagit så många gånger som Åke Bergkvist. Han fick spela mot flera av golfens största namn, världsstjärnor som Roberto de Vicenzo, Peter Thomson, Gary Player, Arnold Palmer och Jack Nicklaus.

Efter avslutad yrkeskarriär återvände Åke och Maj-Britt till Falsterbo. Åke blev åter en av Flommens Golfklubbs främsta spelare. Femton år i rad vann han klubbmästerskapet för oldboys (H55, H65, H75), ett till synes oslagbart rekord. Ofta spelade han ”på sin ålder”; sextioåtta år gammal noterades han för 68 slag brutto på en tävling på Rya GK, en anmärkningsvärd bedrift. 1999 blev Åke änkeman. Han fortsatte spela golf upp i hög ålder, alltjämt med samma naturliga, kattmjuka sving som i sin ungdom. En briljant golfspelare.

Vi är många inom Flommens Golfklubb och i hela Golfsverige som med värme, respekt och beundran minns den genomsympatiske, ödmjuke vännen Åke.

Närmast sörjande är Åkes son Anders med familj samt hans särbo Astrid Palmgren.

Georg Kittel
2015-10-24

Stig Bergendorff in memoriam

Stig Bergendorff, en av Flommens Golfklubbs verkliga profiler, har avlidit 92 år gammal. Stig var initiativtagaren och en av upphovsmännen till Flommens 18-hålsbana som stod klar 1966. Sedan 1985 var han hedersmedlem i klubben.

Stig Bergendorff föddes i Falsterbo den 26 april 1922 som yngsta barnet i en syskonskara om fyra. Äldst var brodern Bengt som så småningom blev ordförande i Flommens Golfklubb. Efter åttaårig skolgång i Falsterbo (där han var klasskamrat med Stig Kristersson) gick Stig smedslära i Skanör och arbetade en tid som smed i Barsebäckshamn, men sedan han gift sig med Inga och bildat familj läste han till ingenjör per korrespondens. Från mitten av 1950-talet arbetade Stig som fartygskonstruktör på Kockums i Malmö. Han var kvar där fram till mitten av 80-talet när det en gång så stolta varvet började avvecklas. Stig gick då i förtidspension. Hela sitt liv var han bosatt i Falsterbo, frånsett det sista året som han tillbringade på Eskilsgårdens vård- och omsorgsboende i Vellinge.

I likhet med de flesta ungdomar i Falsterbo på 1920- och 1930-talet kom han i kontakt med golfen genom att gå caddie på Falsterbo Golfklubb. Stig var 12 år gammal när Flommens Golfklubb bildades den 18 januari 1935, så han var fortfarande för ung för att ha kunnat ingå i den skara på arton unga män som grundade klubben. Möjligen var hans 20-årige bror Bengt en av grundarna (tyvärr saknas namnuppgift på alla). Men redan tidigt på 40-talet var den långe, gänglige Stig en mycket aktiv medlem i klubben. I 1947 års matrikel står han upptagen med handicap 15. Hans engagemang gällde framförallt banan. I flera år var han banchef. Vid årsmötet 1961 motionerade han om en utbyggnad till 18 hål och presenterade ett första förslag som sedan godkändes vid ett extra årsmöte. Stig Bergendorff och Stig Kristersson fick uppdraget att planera och övervaka byggandet av den nya banan som stod klar 1966. Vid klubbens 50-årsjubileum 1985 utsågs Stig & Stig till hedersmedlemmar.

Vi är många som minns Stig från hans aktiva tid på Flommen. Hans långa gestalt, djupa stämma, glada skratt och vänliga framtoning spred ett lugn och en trygghet omkring honom. Och vi är ännu fler – klubbmedlemmar och gäster i snart ett halvsekel – som har honom att tacka för vår utsökt fina 18-hålsbana. Vi lyfter på våra golfkepsar i ett sista farväl till Stig som närmast sörjs av sina barn Karin, Margareta och Ola med familjer.

2015-01-03
Georg Kittel

Tack för allt Göran

Idag säger vi farväl till Göran Hylén, vila i frid !

Göran Hylén har lämnat oss. Han rycktes bort för ett par veckor sedan, helt hastigt, 75 år gammal. Som de flesta av er nog vet var Göran medlem i Falsterbo Golfsällskap sedan länge. Han började spela golf på Norra Banan som grabb på 50-talet och blev med tiden en av våra verkliga profiler trots sin lågmälda framtoning. Han var den vänlige, hjälpsamme och sympatiske Göran Hylén – med samtidigt en god portion humor – som alltid ställde upp. Dessutom var han en mycket säker golfare vilket han inte minst visade i Falsterbo Golfsällskaps tävlingar. För knappt två månader sedan, vid årsmötet i början av december, utsågs han till hedersmedlem i Flommens Golfklubb. Han var blott den andre medlemmen som fått en sådan hedersbetygelse de senaste tjugosex åren. Han gladde sig enormt över denna uppskattning. Göran ställde alltid upp för både klubben och Sällskapet. De sista tio åren av sitt yrkesliv arbetade han som greenkeeper på Norra Banan och avslutade med att nästan egenhändigt mura upp den vackra stenbron på 4:e hålet som stod klar 2008. Och sedan dess har han varit en av klubbens trogna volontärer som svarat för den viktiga landskapsvården på Norra Banan samt ryckt ut så snart klubben haft behov av något elarbete (Göran var utbildad elektriker). Det var just under en sådan insats för några veckor sedan nere på klubben, som hans hjärta plötsligt slutade att slå. En tung förlust för oss alla.

Georg Kittel

Våra tankar går till familjen, frun Maud, barnen Anna-Carin, Liselott och Stephan med familjer.

Göran Hylén, saknad men aldrig glömd…